BEST VIEWED IN GOOGLE CHROME

18 June 2014

hantu kabus

amboi kemain laju jee nak sambung baca kalau tajuk merepek cemni kan. hahaha. hantu kabus wei. ni pengalaman benar. ceritanya bermula bila .. ha jap. terpulang laa pade korang nak percaya ke tak. kalau ade pengalaman yg sama, share lah jugak ye. kalau korang rase mnde ni karut, bagi laa pandangan korang tang mane yg karutnye. hee

ok ceritanye bermula bila aku, yon n ijat g stadium darul makmur tengok bola. aih, ktorang ni memang agak kerap jugak laa pergi tengok bola kt stadium. apelah sangat kalau dari chenor nak ke kuantan tu. dalam sejam lebih jee. haha *ayat poyo* ok nak dijadikan cerita, mase tu pahang lawan ape aku tak ingat dah. selangor rasenye. 10 mei 2014. yes ! ingat dah. ktorang bertiga aje. brothers yg lain busy pulak time tu. ok sambung ..

cuaca minggu tu memang lain macam sikit. sekejap hujan renyai, panas, hujan lebat, mendung. senang cerita, memang tak menentu lah. hari yg ade game tu biase biase aje. siang nye panas terik. waktu malam perlawanan tu, cuaca malam yg biase jugak. cool cool. 

ok, lepas habis game.. agak lama jugak la melepak. jumpe member lame yon. pusing punye pusing, lepak punye lepak, makan punye makan, borak punye borak, tC punye tC,  ktorang pun balik lahhh ke chenor. tetttt. cerita part ni habis.

jam dalam pukul 2 lebih kot mase tu ktorang gerak dari kuantan menghala balik ke chenor, haaa.. bermula lah kisahnye hantu kabus. kedudukan dalam kereta, ijat driver, aku co-driver *poyo*, yon duduk seat belakang. die da cakap awal awal, die nak tido. ok strategi die bagus. tu yg aku temankan ijat kt depan. sebab kesian kt ijat ni baru balik kerja terus gerak ke stadium petang tu. aku cakap kt ijat.. kalau tak larat takpe, aku boleh drive. 

tapinye, almaklumlah. baru lepas makan kot. nak segera cari tandas pulak dahhhhh. hahahaha.. maka nye, tak boleh laa aku drive selagi tak jumpe tandas. singgah shell yg pertama, tandas penuh orang. tahan. gerak cari port lain. singgah toilet kedua, deng ! kunci pulak. tahan. gerak cari port lain. ok toilet yg ketiga, lepas. legaaaaa.. hagagagagaaa. dah settle lepas hajat,  ijat kata takpe jelaa die drive mase tu sampai highway gambang baru tukar driver. aku pun ok aje laa. 

ingat dekat ke bandar kuantan dengan gambang ? haha. agak jauh jugak laa sebab aku boleh tetido ok. nah ! mase tu dah nak sampai sri jaya baru aku terjage. laa ijat ni, die tak kejut pun aku suruh bawak. die steady jee. takpe jelah. 

ok nama pun terjage, aku memang mamai lah waktu ni. jam pun dalam pukul 3 lebih kot. perasaan rase lain macam jee. kereta sebijik pun takde selisih atas jalan mase tu. ok rilek lagi. tetibe mama mesej tanye da ade kt mane. ha nampak signbord tulis kampung paya rambutan. sah ! aku baca clear dan jelas signboard tu. tapi aku tak tanye pun ngan ijat mase tu. memang sunyi sepi lah. aku reply la kt mama cakap da ade kt kampung tu. ok

dalam tiga minit lepas lalu kampung tu, ye ! aku rase lain macam gile. seram sejukkkkk. naik bulu rome tengkuk aku ni. tapi mase tu aku ternampak ade bende kt tepi signboard tu. tapi tak jelas. nak kata manusie, kerja ape tercegat kt tepi jalan pukul 3 pagi ? oh bangla nak g 7eleven kot. hahaha. yg si ijat ni diam aje. aku tengok jalan depan. makkk aihhh, tak nampak ape. asap putih tebal jee. dupdapdupdap jantung aku. eh mama pulak msg sekali lagi, 'awk sesat ke ? mama taktau pun nama kampung tu ?' woiii. gile lagi lah aku suspen nye. 

si yon sedap jee tdo kt belakang. aku dah tak sedap hati. ijat pulak bawak kereta slow. memang patut pun slow macam tu. meter naik 20 jee. hahaha. sumpah tak nampak ape. line pembahagi jalan pun tak nampak. kiri kanan jalan pun jangan cakap lah. takde ape yg nyata masa tu. yg ade kabus tebal jee. 

tetibe ijat cakap. 'yaya, tebal nye kabus kt sini.' ish ijat ni. dalam otak aku mase tu teringat pesan mama, 'kalau ade mende pelik, jangan tego.' aku cakap laa ngan ijat, 'eh ijat. takyah laa tego. diam jee.' nahhh.. suasane jadi sepi balik. hahaha nyesal lak cakap.

ijat cakap lagi. 'weh, awok pasang lah ayat ayat quran ke, surah surah ke.' aishhh, nampak gaye nye, memang keadaan tak macam biase ni. luar biase jee permintaan ijat. ok aku ikutkan aje. pasang lah ayat kursi dalam nset tu. keadaan seram tu dalam 10 ke 15 minit jugak lah. 


sejujurnye, aku takde lah takut. tapi suspen sangat suasane mase tu. korang bayangkan aje lah. jam dalam pukul 3 lebih pagi atas jalan raya tanpa ade kenderaan lain yg bergerak same. amboi da macam dalam cerita zombie aje. haha. nasib baiklah lepas tu ade roadblock JPJ. lega sikit ade manusie time tu. yg kelakor nye, ijat g main lampu tinggi. ingatkan kapal angkasa alien ke parking tengah jalan. yelah. tetibe ade lampu kelip kelip kaler biru. hahaha

yg pelik nye, tempat JPJ tu takde pun kabus. lepas kena tahan tu, kabus tebal balik. macam tadi, ijat bawak slow jee sampai meter pun naik 20 jee. nak dekat dekat jalan maran, baru lah beransur ansur hilang sang kabus ikut angin. wahhh.. dramatik betul hantu kabus ni. 

esoknye pulak, mase lepak ngan ijat n yon and the brothers yg lain, ktorang cerita pengalaman detik cemas ni dan rumusan ijat, 'mase tu rasa macam ade kt dunie lain. macam bukan kt alam kita.' ye ! betul. memang betul ape yg ijat cakap tu. perasaan aku masa lalu jalan yg kabus tebal gile tak nampak ape tu rasa macam kt alam lain. 

ok, sekian. selamat malam. zzZ

LIFE HAS NO REHEARSALS. ONLY PERFORMANCES.

15 June 2014

wordless #4

i wish my feelings had a delete button.

nah. sentap mak nokkk. hee
kalau lah perasaan ni ade suis padam. banyak kali lah aku gune.
ahaa. macam blog ni pun, nasib baik ade butang delete.

mende yg dah tulis dulu dulu tu, baca balik, 
eh mcam menyampah je pulak baca. ok delete. senang kan ? 

cemane pulak nak adjust perasaan kte ni ? 
amboi kemain lagho dah aku ni skang. ya allah. ampun ye



LIFE HAS NO REHEARSALS. ONLY PERFORMANCES.

08 June 2014

tapi untuk wuny.

"betul. menangis tersyahdu. hmm. rindu wuny. sumpah rindu. malas nak cerita panjang ah. senak hati. okbye"

nak cerita panjang. tapi .. tapi ? ehe. tapinye kt blog lah baru boleh tulis panjang panjang wuny. haihhh. rindu kau sesangat ok. aku setakat stalk dari jauh jee segala account social kau pun. tapi nak tegur kadang tu takde point. kang kata busybody pulak asyik mencelah aje yedak ? tu yg saje drop love kt wall tu. takut kau lupe aku jee kalau lame lame tak kacau. agaknye lah kan, nanti kau lupa aku tak ek ? 


Biarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang mengetuk emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hatimu bawa sinaran cahaya inspirasi

ok wuny. ok sekarang ni macam ni. biar jelas. kau sebenarnya sakit kan. aku tau kau sakit dah lama da dulu lagi. tapi aku taktau kau ade penyakit ape. aku risau weh. aku taknak hilang lagi sorang sahabat yg aku sayang. hoi ! aku sayang kau tau tak. atleast, bagi lah peluang untuk aku satu hari nanti nak balas segala gala gala jasa kau pde aku. belanjer rumah sebuah ke, kereta sebijik ke. kan ? ala.. paling tidak pun, kita pergi vacation oversea ke macam paris, new york, london, apebende jelah pun. best nyeee ! tapi weh, ape bende sekalipun kt dunia ni.. aku tak dapat nilaikan dengan harga persahabatan kita ni. ok !


kau tau wuny, aku anggap kau ni macam kakak aku dah. eh kadang tu macam pari pari pun ade jugak sebab kau memang tak pernah takde masa untuk aku dulu. paling banyak support aku. kau dulu orang paling penting lah dalam hidup aku senang citerdulu masa kita kecik fom 2 fom 3, zaman aku kurus keding n pendek jugak la. sebab kau over tinggi ok. hahaha. kau lah paling banyak jaga aku. belanje aku. tapi, kau jugak lah yg paling banyak menyakat aku. aku rase lah. hahahaha.. ye tak ? ye tak ? ok takpe. tu takde hal. sekarang ni kita dah jauh. 

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada rentap kasih
hm. wuny.. masa aku niat nak tulis ni tadi, aku banyak gile idea. sekarang dah hilang. aku mintak maaf ok. tak kelakor pun ni. aku tetibe jadi sedih bila teringat friendship kita dulu dan nak dibezakan dengan sekarang. ya allah .. aku rindu betul. geng katak kita. aku rindu tiqah. aku rindu leha. aku rindu mira. aku rindu pikah. aku rindu wardah. aku rindu semua semuaaa manusia kt dD dulu. hm
Biarlah waktu menetukannilai ukhwah yang terjalinTeruskanlah perjuangan hinggaKe titisan darah terakhir
jangan kau pulak yg tersyahdu ni kang dah la. aku cakap jee ape yg aku rasa. nanti kau jangan menggedik hantar lagu syahdu syahdu lagi kt wall aku ok. hantar lagu rock takpe. hahaha. ok ? 
iloveyou wuny ! please take care. tolong
LIFE HAS NO REHEARSALS. ONLY PERFORMANCES.

04 June 2014

our new june.

hai uols. nah. pejam celik pelik dah bulan jun sekarang. laju betul masa berjalan eh berlari. sedar tak sedar jee dah pertengahan tahun dah. uih. separuh umur dua puluh tahun iols ni dah membazir rupanya. bile lah nak berubah. asyik berangan ajee. haha -.-

ekceli, entry kali ni takdak topik pun. sesaje nak update. em .. alang alang, iols bgitau perkembangan semasa iols sekarang ni. ok, iols sebenarnya masih lagi memegang jawatan tertinggi dalam family iols ni iaitu sebagai penganggur terhormat. well, sebagai seorang yang bekerjaya macam ni.. memanglah sangat sibuk.

tapi dalam jangka masa beberapa bulan ni aje iols duduk memalaskan badan. nanti ade lah panggilan kursus lah, temuduga lah, kem lah, banyak aktiviti lagi. buat masa ni aje saje taknak lagi kemane mane. maklumlah, ehem ehem iols ade kt kampung ni tengah cuti sem. hehehe. gedik sikit iols sekarang. sorry ok

ha, tadi iols cakap ehem ehem iols tu bukan nye pakwe iols ok. tu crush aje. iols bukannye sedang bercinta. iols bertepuk sebelah tangan. alaa.. acah acah macam ade pakwe. padehal, mane ade. siapelah yg buta nak kt iols yg tak gojes ni kan. phui ! ops sorry k

ok, sikit iols nak komplen pasal malaysia kita sekarang ni. ape lah nak jadi ? isu panda, cadbury, cicak dalam kicap, biawak dalam sos, gugurls bertinju, boboys buat duckface, penculik, perogol, kupu kupu kuantan, beli tudung fareeda sampai kena tidur kt kaki lima premis, isu mental manusia selfie, FAM buat tiket bola secara online, isu penyokong johorDT biadap, pahang menang piala FA 2014. ops. eh eh. tersasul pulak. ehe. oh come on malaysiaaa. wake up wake up ! ni semua agenda ape ni ? sila fokus balik kerja masing masing ok. jangan extream nak kecam negara kita. fikir balik. if you are too genius, then please be someone dan selesaikanlah masalah negara ni. jangan borak kencang sangat ok. 

untuk cik adik cik adik yg memang advance gile dalam alam maya ni pulak, korang belajar ikut silibus buku teks sekolah pun tak habis lagi.. jangan nak sesuka dan sesedap jari carut sana sini. haku tangankan karang baru tahu. nak beli sependar pun mintak duit mak ayah lagi. ish. tahu la batch korang ni baru nak up nak cari famous, glamour etc. etc .. lantak korang lah. tapi jangan murahan sangat. please use your brain ok. menyampah dah tengok viral yg brainless tau. 

eh iols pulak yg ter over. maaf k maaf. take care malaysian. have a blast !

*kalau diam, tak bermakna tak concern ok. 

LIFE HAS NO REHEARSALS. ONLY PERFORMANCES.