BEST VIEWED IN GOOGLE CHROME

18 June 2014

hantu kabus

amboi kemain laju jee nak sambung baca kalau tajuk merepek cemni kan. hahaha. hantu kabus wei. ni pengalaman benar. ceritanya bermula bila .. ha jap. terpulang laa pade korang nak percaya ke tak. kalau ade pengalaman yg sama, share lah jugak ye. kalau korang rase mnde ni karut, bagi laa pandangan korang tang mane yg karutnye. hee

ok ceritanye bermula bila aku, yon n ijat g stadium darul makmur tengok bola. aih, ktorang ni memang agak kerap jugak laa pergi tengok bola kt stadium. apelah sangat kalau dari chenor nak ke kuantan tu. dalam sejam lebih jee. haha *ayat poyo* ok nak dijadikan cerita, mase tu pahang lawan ape aku tak ingat dah. selangor rasenye. 10 mei 2014. yes ! ingat dah. ktorang bertiga aje. brothers yg lain busy pulak time tu. ok sambung ..

cuaca minggu tu memang lain macam sikit. sekejap hujan renyai, panas, hujan lebat, mendung. senang cerita, memang tak menentu lah. hari yg ade game tu biase biase aje. siang nye panas terik. waktu malam perlawanan tu, cuaca malam yg biase jugak. cool cool. 

ok, lepas habis game.. agak lama jugak la melepak. jumpe member lame yon. pusing punye pusing, lepak punye lepak, makan punye makan, borak punye borak, tC punye tC,  ktorang pun balik lahhh ke chenor. tetttt. cerita part ni habis.

jam dalam pukul 2 lebih kot mase tu ktorang gerak dari kuantan menghala balik ke chenor, haaa.. bermula lah kisahnye hantu kabus. kedudukan dalam kereta, ijat driver, aku co-driver *poyo*, yon duduk seat belakang. die da cakap awal awal, die nak tido. ok strategi die bagus. tu yg aku temankan ijat kt depan. sebab kesian kt ijat ni baru balik kerja terus gerak ke stadium petang tu. aku cakap kt ijat.. kalau tak larat takpe, aku boleh drive. 

tapinye, almaklumlah. baru lepas makan kot. nak segera cari tandas pulak dahhhhh. hahahaha.. maka nye, tak boleh laa aku drive selagi tak jumpe tandas. singgah shell yg pertama, tandas penuh orang. tahan. gerak cari port lain. singgah toilet kedua, deng ! kunci pulak. tahan. gerak cari port lain. ok toilet yg ketiga, lepas. legaaaaa.. hagagagagaaa. dah settle lepas hajat,  ijat kata takpe jelaa die drive mase tu sampai highway gambang baru tukar driver. aku pun ok aje laa. 

ingat dekat ke bandar kuantan dengan gambang ? haha. agak jauh jugak laa sebab aku boleh tetido ok. nah ! mase tu dah nak sampai sri jaya baru aku terjage. laa ijat ni, die tak kejut pun aku suruh bawak. die steady jee. takpe jelah. 

ok nama pun terjage, aku memang mamai lah waktu ni. jam pun dalam pukul 3 lebih kot. perasaan rase lain macam jee. kereta sebijik pun takde selisih atas jalan mase tu. ok rilek lagi. tetibe mama mesej tanye da ade kt mane. ha nampak signbord tulis kampung paya rambutan. sah ! aku baca clear dan jelas signboard tu. tapi aku tak tanye pun ngan ijat mase tu. memang sunyi sepi lah. aku reply la kt mama cakap da ade kt kampung tu. ok

dalam tiga minit lepas lalu kampung tu, ye ! aku rase lain macam gile. seram sejukkkkk. naik bulu rome tengkuk aku ni. tapi mase tu aku ternampak ade bende kt tepi signboard tu. tapi tak jelas. nak kata manusie, kerja ape tercegat kt tepi jalan pukul 3 pagi ? oh bangla nak g 7eleven kot. hahaha. yg si ijat ni diam aje. aku tengok jalan depan. makkk aihhh, tak nampak ape. asap putih tebal jee. dupdapdupdap jantung aku. eh mama pulak msg sekali lagi, 'awk sesat ke ? mama taktau pun nama kampung tu ?' woiii. gile lagi lah aku suspen nye. 

si yon sedap jee tdo kt belakang. aku dah tak sedap hati. ijat pulak bawak kereta slow. memang patut pun slow macam tu. meter naik 20 jee. hahaha. sumpah tak nampak ape. line pembahagi jalan pun tak nampak. kiri kanan jalan pun jangan cakap lah. takde ape yg nyata masa tu. yg ade kabus tebal jee. 

tetibe ijat cakap. 'yaya, tebal nye kabus kt sini.' ish ijat ni. dalam otak aku mase tu teringat pesan mama, 'kalau ade mende pelik, jangan tego.' aku cakap laa ngan ijat, 'eh ijat. takyah laa tego. diam jee.' nahhh.. suasane jadi sepi balik. hahaha nyesal lak cakap.

ijat cakap lagi. 'weh, awok pasang lah ayat ayat quran ke, surah surah ke.' aishhh, nampak gaye nye, memang keadaan tak macam biase ni. luar biase jee permintaan ijat. ok aku ikutkan aje. pasang lah ayat kursi dalam nset tu. keadaan seram tu dalam 10 ke 15 minit jugak lah. 


sejujurnye, aku takde lah takut. tapi suspen sangat suasane mase tu. korang bayangkan aje lah. jam dalam pukul 3 lebih pagi atas jalan raya tanpa ade kenderaan lain yg bergerak same. amboi da macam dalam cerita zombie aje. haha. nasib baiklah lepas tu ade roadblock JPJ. lega sikit ade manusie time tu. yg kelakor nye, ijat g main lampu tinggi. ingatkan kapal angkasa alien ke parking tengah jalan. yelah. tetibe ade lampu kelip kelip kaler biru. hahaha

yg pelik nye, tempat JPJ tu takde pun kabus. lepas kena tahan tu, kabus tebal balik. macam tadi, ijat bawak slow jee sampai meter pun naik 20 jee. nak dekat dekat jalan maran, baru lah beransur ansur hilang sang kabus ikut angin. wahhh.. dramatik betul hantu kabus ni. 

esoknye pulak, mase lepak ngan ijat n yon and the brothers yg lain, ktorang cerita pengalaman detik cemas ni dan rumusan ijat, 'mase tu rasa macam ade kt dunie lain. macam bukan kt alam kita.' ye ! betul. memang betul ape yg ijat cakap tu. perasaan aku masa lalu jalan yg kabus tebal gile tak nampak ape tu rasa macam kt alam lain. 

ok, sekian. selamat malam. zzZ

LIFE HAS NO REHEARSALS. ONLY PERFORMANCES.

2 comments:

  1. Replies
    1. haha. konon konon jee akak ni. em bile ingat balik, memang seram betul kak. tapi agaknye ni faktor cuaca tak menentu dan imegrasi penduduk asing agaknye. hee

      Delete

mulut kepada hati